Není tuk jako tuk!

24.8.2020

V tomto článku se nedočtete o tuku na talíři, ale o tom ve vašem těle. Tuk se nám ukládá pod kůží a v dutině břišní (okolo a uvnitř našich orgánů).

 

Tuk podkožní

Tuk podkožní tvoří ideálně asi 80 % našich tukových zásob. Chrání nás před chladem, při pádu, slouží jako zásobárna vitamínů a energie na horší časy či pro naše potomky. Tento tuk se (až na výjimky) jen velmi málo podepisuje na našem zdravotním stavu! Jedná se tedy převážně o estetický problém.

 

Tuk viscerální

Tenhle tuk je naprosto jiná liga. Nazývá se také tukem břišním či útrobním.

Přímo obklopuje naše orgány a když je ho fakt moc, prorůstá i dovnitř, čímž přímo ovlivňuje (ne)funkčnost orgánů. Ty jsou utlačovány, hůře prokrvovány, vyživovány a jejich funkce postupně selhávají. Viscerální tuk je také metabolicky aktivní a podporuje zánětlivé procesy v těle. Je tedy jasné, že tuk viscerální přímo ohrožuje naše zdraví.

 

Jak zjistit množství viscerálního tuku?

Budete se možná divit, ale nejlepší pomůckou je obyčejný krejčovský metr, který o vašem zdravotním stavu prozradí více, než osobní váha nebo BMI.  

Udržujte si obvod pasu do asi 50 % své výšky. 

Čím větší obvod pasu máme, tím je větší pravděpodobnost, že máme i větší množství vicerálního tuku. 

 

Nemusí vás tedy tolik znepokojovat velký zadek či stehna, raději si hlídejte obvod pasu!

     

Chcete zjistit přesné množství podkožního a viscerálního tuku ve vašem těle? Analýza nebolí a trvá asi 30 vteřin. Po každém měření obdržíte protokol. Využijte měření složení těla v mé poradně. 

 

Hubeňouři pozor!

I na oko hubení lidé mohou mít přebytek viscerálního tuku. Podle výzkumů je až 50 % žen s normálním BMI uvnitř obézních. V angličtině se používá zkratka TOFI (thin on the outside, fat on the inside).

Na druhou stranu asi 20 % obézních netrpí žádnými metabolickými onemocněními, jsou naprosto zdraví. Proč? Protože nemají přebytek viscerálního tuku, ale podkožního. 

Také víme, že nejvyššího věku se dožívají lidé s BMI 27 kg /m2 a že lidé s malým množstvím podkožního tuku umírají dříve.

Závěry studií jednoznačně dokládají, že nějaké procento tuku musíme zkrátka mít! U žen je to 20 - 30 % tělesné hmotnosti, u mužů 10 - 20 %.

 

Vyřeší problém s kilogramy navíc liposukce?

Procesem se odstraňuje pouze tuk podkožní. Skupina žen byla sledována před liposukcí a po ní. Jejich metabolický stav se po zákroku nezměnil, ačkoliv průměrný úbytek byl 10kg tuku. A po přečtení článku jistě chápete proč...:-).


Nejnovější články