Co znamená jíst pravidelně?

12.2.2020
breakfast-690128_1920

Jsem zastánkyní pravidelného stravování. Člověk o sebe musí pečovat a k tomu řadím i pravidelné stravování. 

 

Každý jsme jiný

Při rozhodování kolikrát denně jíst hraje roli vaše osobnost a zvyky.

Někteří klienti si rádi připraví 6 porcí denně. Příprava je neobtěžuje, ba naopak. Nebo nemají rádi pocit přeplněného břicha a preferují menší porce. 

Jiní berou jídlo jako „plnivo“. Jídlo je zdržuje od práce a jiných aktivit, chtějí mu věnovat minimum času. Pokud jsou porce kvalitativně i kvantitativně v pořádku, tzn. netrpíte mezi jídly hladem a neodbydete se klobásou, můžete jíst klidně jen 3 x denně.

 

Žádné extrémy

Je určitě zbytečné jíst co 2 hodiny. V praxi vídám, že někteří klienti přestávají rozlišovat jednotlivé porce a uzobávají v průběhu celého dne. Dnes už je diagnostikována dokonce nová porucha příjmu potravy tzv. nibbling – uždibování.

Nedoporučuji ani porce úmyslně vynechávat, s cílem snížit příjem energie a trpět hladem nebo dokonce hypoglykemií.

 

Jednoduchá zásada: hlavní jídla ano, svačiny jsou dobrovolné

 

Energetické rozložení

Pohlídejte si velikost posledních dvou jídel dne, což bývá odpolední svačina a večeře nebo první a druhá večeře. Jídla by neměla přesahovat 1/3 denního energetického příjmu. Častou chybou bývá nízký příjem energie v průběhu celého dne a „přecpávání se“ před spaním.

Příklady velikosti porcí jednotlivých jídel při denním energetickém příjmu 6000 kJ.

Počet porcí

snídaně

svačina

oběd

svačina

večeře

3

30 % příjmu energie

 

1800 kJ

 

40 % příjmu energie

 

2400 kJ

 

30 % příjmu energie

 

1800 kJ

3

1/3 příjmu

2000 kJ

 

1/3 příjmu

2000 kJ

 

1/3 příjmu

2000 kJ

4

30 % příjmu

 

1800 kJ

 

40 % příjmu

 

2400 kJ

10 % příjmu

 

600 kJ

20 % příjmu

 

1200 kJ

5

25 % příjmu

 

1500 kJ

10 % příjmu

 

600 kJ

35 % příjmu

 

2100 kJ

10 % příjmu

 

600 kJ

20 % příjmu

 

1200 kJ

 

Nemáte čas pravidelně jíst?

Pak věřte, že nepravidelný přísun energie a živin

  • Způsobuje kolísání hladiny cukru a inzulínu v krvi, čili se nakonec stejně přejíte.

  • Dlouhodobě rozkolísaná glykémie a hyperinzulinémie mohou za vznik diabetu - hazardujete tedy se svým zdravím!

  • Vaše tělo dostává informaci, že musí skladovat energii na horší časy a nemůže se spolehnout na pravidlený přísun energie.

  • Výzkumy ukazují, že lidé odkládající jedení až do druhé poloviny dne si zpomalují metabolismus až o 50% po pár dnech. Čísla v článcích a knihách jsou různá. V zásadním se ale shodují, lidé snídající a pravidelně jedící jsou štíhlejší než ti, kteří porce vynechávají a jedí jen několikrát denně (nejčastěji odpoledne a večer). 

  • Nedostatek energie se projevuje i snížením mentální a fyzické výkonnosti. 

Jak na to?

  1. První jídlo je snídaně (ne oběd nebo odpolední svačina, až příjdete práce z domů).
  2. Jezte minimálně 3 hlavní jídla denně, ne méně (snídaně, oběd, večeře)!
  3. Chcete-li jíst 4 – 6x denně, dělejte to! Vykašlete se na to, co říkají všechny „odborné“ články a vnímejte potřeby svého těla, respektujte svůj denní režim a samozřejmě zdravotní stav.
  4. Dodržujte pravidelnost a jezte porce denně v přibližně stejnou dobu.
  5. Ideálně nastavený systém stravování poznáte tak, že se cítíte se fyzicky i psychicky dobře, jste zdraví a udržujete si stabilní tělesnou hmotnost. Víme, že pár kilogramů navíc není zdravotně tolik nebezpečné, jako neustálé přibírání a hubnutí. 

Nejnovější články