Vyživový poradce, lektor kurzů redukce hmotnosti

Ženy, neztrácejme čas v kuchyni!

Ženy, neztrácejme čas v kuchyni! -

Rychlovka v podobě kuskusu s tuňákem a zeleninou je jednou za čas fajn, ale dávat si ji každý den? To by nám asi brzy lezla i ušima.

Pokud chcete domácí přípravu jídla vzít poctivě, a přesto při vaření neztratit příliš mnoho času, je důležité vytvořit si „zásobárnu“ nápadů na rychlá a snadná jídla, která navíc můžete i podle fantazie libovolně obměňovat.

Mimochodem spoustu nápadů a vychytávek najdete i v tomto článku.

Servírujeme Vám tedy inspiraci v podobě receptů a nápadů na každé jídlo dne, které vám ušetří čas a snad vám i budou chutnat.

Pojďme na to!

Snídaně

Pro mě je takovým snídaňovým „musthave“ ovesná kaše s ovocem. Už ji jím každý den nějaký ten pátek a ještě stále se mi nepodařilo se jí přejíst. A protože jsem chronický ranní „nestíhač“, uzpůsobila jsem si „recept“ na ní tak, aby byl především co nejrychlejší. Kupuji si jemné ovesné vločky, které následně zaliju mlékem (v mém případě z důvodu intolerance rostlinným), občas přidám pár rozinek nebo oříšků, strčím do mikrovlnky, přihodím ovoce a lžíci bezlaktózového jogurtu a je to!

Ovesnou kaši samozřejmě nemusíte připravovat v mikrovlnce, ale stačí ji pár minut povařit na plotně nebo prostě zalít hodně horkým mlékem a počkat pár minut, než nabobtná a vločky změknou (v tomto případě bych doporučovala opět sáhnout po jemných namletých vločkách, se kterými to jde snáze).

Kombinací je v případě ovesné kaše mnoho. A nemusíte střídat jen různé druhy ovoce a oříšků. Vyzkoušet můžete i méně klasickou kombinaci ovesné kaše, švestek a máku (recept zde).

V případě že jsem na cestách, nebo vím, že kvůli brzkému vstávání nebudu mít čas připravit si snídani, připravím si večer ovesnou kaši bez vaření, kterou už pak ráno stačí jen vzít. Jak na ní najdete zde.

Tak trochu na pomezí mezi ovesnou kaší a „dezertem“ stojí mug cake, který je hotový také během chvilky, a s jehož dochucováním a zdobením si můžete vyhrát stejně jako v případě ovesné kaše. Vyzkoušejte třeba tuto variantu.

Pokud nejste vyloženě snídaňoví, ale jste spíš „snídaňáři začátečníci“, kterým dělá potíže ráno cokoliv sníst, nemusíte se bát sáhnout pro začátek ani po smoothie snídaňové variantě. Když použijete ty správné suroviny, a kromě ovoce přidáte i zdroj bílkovin a komplexních sacharidů, může být plnohodnotnou snídaní. Inspirujte se třeba tímto receptem na ranní smoothie. 

Přiznám se rovnou, že na slané snídaně mě příliš neužije. Ale vy, kteří to máte ráno radši naslano, asi tušíte, že takové slané snídaně, pokud to mají být zdravé a vyvážené rychlovky, se neobejdou bez kousku celozrnného pečiva, zdroje bílkovin (v podobě vajíčka, sýra, luštěninové pomazánky či šunky) a případně těch správných tuků (kvalitní margarín, avokádo, semínka).

Svačiny

Svačinky mohou mít opravdu nejrůznější podoby a v jejich případě ani není nutné vždy dodržet striktně pravidlo tří (základních) živin. Proto popusťte uzdu svojí fantazii a/nebo se nechte inspirovat několika našimi snadnými a rychlými recepty, které si klidně připravte ve větším množství dopředu, abyste je pak měli vždy po ruce v nějaké svačinové krabičce.

Rychlé tyčinky z vloček a banánu  (recept)

Chia pudink s banánem a borůvkami  (recept)

Cottage koláč z knäckebrotu (recept)

Křehké plátky s ricottou a malinami (recept)

Pizza snack z knäckebrotů  (recept)

Nejenom na svačinu, ale třeba i na snídani nebo jako studená večeře vám jistě přijdou vhod různé varianty zdravých pomazánek. A ty mohou mít skutečně nejrůznější podoby, ať už to budou různě ochucené pomazánky z tvarohu nebo sýra nebo třeba ty luštěninové. Hummus, tedy pomazánka z cizrny, patří k snadným a rychlým receptům, které se dají obměňovat podle chuti. Vyzkoušet ho můžete například v těchto třech variantách.  

Hummus (recept)

Řepová chilli pomazánka (recept)

Špenátový hummus (recept)

Obědy a večeře

Polévky

Pokud máte, stejně jako já, rádi polévky, pak možná tušíte, že v jejich případě, nebývá příprava náročná. V případě polévek je však možná více, než kde jinde, důležité to správné dochucení. Proto se nebojte pohrát si s různými druhy koření a bylinek. Mnoho toho také pro výslednou chuť udělá i silný vývar. Asi se ale shodneme, že vývar není zrovna rychlovka. Proto má rada zní. Uvařte si jednou za čas „kotel“ opravdu silného vývaru, který můžete následně zamrazit po jednotlivých porcích. V momentě, kdy budete vařit polévku, stačí už jen sáhnout do mrazáku a přihodit kostičku vývaru.

Já osobně mám nejraději krémové zeleninové polévky v nejrůznějších variantách. Momentálně například ujíždím na cuketové (dochucené drceným kmínem), ráda mám ale i špenátovou nebo hráškovou. Takové zeleninové polévky vás potěší především v zimních měsících, kdy výběr čerstvé a chuťově dobré zeleniny není takový. Zeleninové polévky snadno připravíte i z mražené či sterilované zeleniny, což je opět jedna z věcí, které vám ušetří mnoho času (protože opadne jinak obligátní mytí a krájení na kousky).

Navíc pokud chci mít z polévky i plnohodnotné hlavní jídlo, není nic jednoduššího. Stačí opět přidat zdroj bílkovin (vajíčko, šunka, uzený losos, čerstvý sýr) a kousek celozrnného pečiva.

Inspirujte se například těmito dvěma rychlými recepty.

Rychlá tomatová polévka s fazolemi (recept)

Špenátový krém se sušenou šunkou a parmezánem (recept)

Hlavní chod

A je tu to (pro mnohé) nejlepší na závěr – hlavní chody.

A jak už bylo řečeno v úvodu, opravdu nemusíte být o kuskusu s tuňákem, aby byl váš hlavní chod rychlovka. Věřím, že vás o tom přesvědčí tyto recepty.

Ovesné "rizoto" s pražskou šunkou a zeleninou Creatif Duo (recept)

Kuskus s cizrnou na arabský způsob (recept)

Italské tagliolini s fazolemi Cannellini, cherry rajčaty a sušenou šunkou  (recept)

Kari s červenou čočkou (recept)

Zapečené vejce s cottage cheese a zeleninou (recept)

Tortilla s uzeným lososem a cottage cheese (recept)

Tortilla plněná fazolemi (recept)

Plno času, který by vám jinak spolkla příprava, vám mohou ušetřit takzvaná „jídla z jednoho pekáčku“, tedy společné pečení všech součástí jídla. V tomto případě vám nejvíce času zabere krájení, pak už jen stačí zapnout troubu a počkat, až bude hotovo.

Pečená zelenina s tofu (recept)

Vepřové kostky pečené v papilotě se zeleninou a batáty (recept)

Sladké a slané mlsání

A na závěr si dovolím jednu sladkoslanou (a zaručeně rychlou) tečku.

Pražená cizrna (recept)

Pečený borůvkový tvaroh (recept)

Tak dobrou chuť!

Autorkou článku je kolegyně Tereza Beníčková, autorkou chutných receptů a fotografií Hanka Málková ze STOBu a článek vznikl pro projekt Výzva 52. 


Komentáře