Cizrnová s jarní cibulkou

Luštěniny jsou výborným zdrojem rostlinné bílkoviny, bohaté na vlákninu, vitamíny i minerální látky. Mimo skvělé výživové hodnoty mají také skvělou cenu, souhlasíte?

  1. Příprava luštěniny: Chcete-li zmírnit nadýmání z luštěnin, NEVAŘTE je ve vodě, ve které jste je namáčeli. Luštěniny namočte, vodu vylejte a v nové vodě uvařte. Potíže s nadýmáním časem ustoupí. Pokud budou luštěniny ve Vašem jídelníčku pravidelně, vytvoří se ve střevě potřebná mikroflóra a jejich konzumace Vám nebude způsobovat žádné společenské potíže...o).
  2. Ze 100g suché cizrny budete mít přibližně 230g uvařené cizrny.
  3. 230g uvařené cizrny rozmixujte spolu se 3lžícemi vody, ve které jste cizrnu vařili, 1 lžící citrónový olivový olej, 1 lžící sezamového oleje, 1 lžící umeocet (namísto soli), 2 celými jarními cibulkami.
  4. Olej můžete použít jakýkoliv, měl by bát ale panenský!
  5. Konzistenci pomazánky upravte případně pomocí vody, ve které jste vařili cizrnu.
  6. Jako základ pomazánek lze použít jakékoliv jiné luštěniny, lze i z plechovky.