Vyživový poradce, lektor kurzů redukce hmotnosti

Perníčky z celozrnné a blp mouky

  1. 600g špaldová celozrnná mouka, cca 150g medu, 3 vejce, 200g másla, 2 lžíce perníkového koření, 10g sody. Zpracujte těsto. Pokud je těsto příliš hutné, stahuje se, zapracovávám po lžících mléko nebo vodu, až je těsto vláčné. Každá mouka je jiná a tak musíme občas improvizovat. 
  2. V receptu je dále 260g cukru, který ale zcela vynechávám. Perníčky zdobíme cukrovou polevou a sladkost nám úplně stačí.
  3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte odpočinout alespoň 24hodin v lednici, poté vyválejte a vykrajujte, pečte na pečícím papíře.
  4. Cukrová poleva: ušlehejte 1 bílek, 200g cukr moučka a citrónová šťáva
  5. Perníčky pečeme na Vánoce i koledníkům na Velikonoce.
  6. BLP varianta - celozrnnou mouku nahrazuji 500g bezlepkové mouky. Nejlépe se mi osvědčila směsice různých druhů muk. Po nákupu vždy smíchám do nádoby různé druhy (pohanková, jáhlová, rýžová, kukuřičná apod.) a vždy přidám i mouku luštěninovou (nejraději cizrnovou, ve směsi tvoří cca 10-20%). S těstem je poté potřeba i improvizovat. Pokud příliš lepí, přidejte více mouky, pokud je naopak suché, drobivé, přidejte tekuté ingredience, tj. medu, vejce, či trochu vody. Bezlepkové těsto potřebuje více tekutých ingrediencí, aby výsledné dobroty nebyly tolik suché a drobivé. Určitě nechejte odležet min. 24 hodin v lednici. Já nechávám celozrnné i blp těsto běžně 2 až 3 dny odležet.  

Fotka uživatele Hubneme s Lenkou.

Obr. Naše dcerky při výrobě perníků..:-)