Vyživový poradce, lektor kurzů redukce hmotnosti

Zeleninový koláč

Pořád listuji v kuchařkách a mlsně se olizuji při pohledu na tyhle koláče. Říkám si, že je jednou taky udělám, až budu mít více času. 

Konečně jsem se k tomu dostala. Zjistila jsem, že zpracovat tohle těsto není vůbec složité ani časově náročné, do koláče lze nacpat téměř cokoliv a výsledek je vždy perfektní. 

Těsto

  • 200g celozrnné špaldové mouky (nebo jiné, blp varianta pohanková mouka)
  • 1 lžička soli
  • 50ml oleje
  • 100ml vody
  • lze přimíchat případně i nějaká oblíbená semínka, cca 50g (lněné, chia, sezam apod.)

Zpracujte těsto a vtlačte do dortové formy vyložené pečícím papírem.

Náplň

  • jakákoliv zelenina (brokolice, květák, dýně, patizon, mrkev, hrášek, cibule, kukuřice aj.) nakrájená na kousky
  • 6 vajec
  • Kelímek zakysané Smetany
  • sůl, pepř, koření dle chuti (já ráda používám provensálské bylinky)
  • 4 lžíce kečupu
  • lze přidat i nastrouhaný sýr, tofu apod.
Nakrájenou zeleninu poklademe na korpus a ochutíme solí a bylinkami. Ušleháme vejce, přimícháme kečup, smetanu, příp. další ingredience a nalejeme na zeleninový základ.
Ozdobíme rajčaty nakrájenými na plátky a pečeme při 200°C cca 40 minut. 
Obr. Brokolice 3/4 hlávky, červená cibule a rajčata.