Zdravější jídelníček a zácpa?

Zácpa
„Nikdy jsem se zácpou neměla problém, ale teď, co jím zdravěji, chodím míň na záchod.“
„Vždycky jsem měla potíže s vyprazdňováním, ale teď je to ještě horší, a to jím zdravěji, více zeleniny, více se hýbu.“
Většině klientů změna stravování přináší mnohé benefity – včetně lepšího zažívání a pravidelné stolice. Netýká se to ale 100% všech. Někomu se zažívání s lepší stravou a pohybem paradoxně zhoršuje.
Co s tím?
V tomto článku se podíváme na to:
- co je zácpa
- proč se může při hubnutí objevit
- co pomáhá
- co naopak situaci jen zhoršuje
- jak si můžete jednoduše otestovat rychlost svých střev.
Co je vlastně zácpa?
Jednoduše problém s vyprazdňováním. A dokáže pěkně potrápit!
Za normální se považuje frekvence stolice od 3× denně po 3× týdně. Ale pozor! Není to jen o počtu – rozhoduje i
- pocit neúplného vyprázdnění,
- tvrdost stolice,
- nutnost tlačit,
- bolest při vyprazdňování.
📌 Podle Římských kritérií IV (2016) mluvíme o zácpě, pokud po dobu alespoň 3 měsíců splňujete dvě a více z následujících podmínek:
- namáhavé vylučování nejméně ve 25 % defekací
- tvrdá nebo bobkovitá stolice nejméně ve 25 % defekací
- pocity neúplného vyprázdnění nejméně po 25 % defekací
- pocity anorektální překážky/uzávěru nejméně ve 25 % defekací
- manévry k usnadnění nejméně ve 25 % defekací
- méně než 3 defekace za týden
Co se děje ve střevech?
Když se obsah hromadí v tlustém střevě déle, než je obvyklé, stolice ztrácí vodu → zmenšuje se a tuhne. V tlustém střevě roste tlak. Ten vyvolává ony nepříjemné pocity až bolest a objevuje se strach z další defekace. Zácpu často provází i hemoroidy, které vznikají nebo se zhoršují při nadměrném tlačení.
👉 Fyziologická doba průchodu tlustým střevem je zhruba 12–48 hodin. Pokud se stolice zadrží déle než 72 hodin, hrozí zahuštění a začarovaný kruh zácpy.
Proč se zácpa objevuje při hubnutí?
- Méně jídla → méně zbytků k vyloučení.
- Nevyvážený poměr živin → obzvláště vysoký příjem bílkovin se pojí s nedostatečným příjmem vlákniny.
- Skokové navyšování příjmu vlákniny bez vody → vláknina bez tekutin zácpu paradoxně zhorší.
- Stres a napětí → přílišná kontrola, tlak na výkon, strach ze selhání, že "zase nezhubnu" nebo při váhové stagnaci mohou sevřít i břicho.
Co pomáhá: Výživová a režimová opatření
🕖 Ranní rituál pro podporu vyprazdňování
- Hned po probuzení vypijte sklenici teplé vody.
- Udělejte běžné ranní činnosti (sprcha, obléknutí se…).
- Dejte si snídani – peristaltika po jídle přirozeně zesílí.
- Zhruba 20–30 minut po jídle si v klidu sedněte na záchod a pokuste se o vyprázdnění. Nesnažte se tlačit. Doporučený čas: max. 5 minut.
- Dělej to každý den přibližně ve stejný čas – vytvářejte návyk.
- Jezte pravidelně. Pravidelný stravovací režim podporuje přirozený rytmus trávení a vyprazdňování. Díky tomu lépe vnímáte, jak vaše střeva fungují, a snadněji odhalíte případné odchylky.
🥣 Výživová doporučení:
- To první a zásadní je - vlákninu navyšujte postupně a hlídejte pitný režim!
- Psyllium – chválí si řada mých klientů i výzkumů, je to rozpustná vláknina.
- Pšeničné otruby – 2–3 lžíce denně do jogurtu nebo kaše, také se jedná o vlákninu.
- Sušené švestky nebo švestková šťáva – obsahují sorbitol s projímavými účinky a vlákninu.
- Lněné semínko – celé nebo drcené, nejlépe funguje namočené.
- Fermentované mléčné produkty – kefír, acidofilní mléko, kysané zelí, protože obsahují probiotické bakterie.
- Inulin (např. čekankové sladidlo) – některé klienty tato forma vlákniny (prebiotikum) prohání. Pozor, může to být i nežádoucí, spojeno s křečemi a nepříjemnými pocity.
- Tuky ve stravě – lžíce oleje, ideálně po ránu nalačno, pomáhá kluznosti stolice.
- Bylinky podporující vyprazdňování - sena, (jen krátkodobě!), fenykl nebo máta
🧘 Další režimová opatření:
- Pohyb – pravidelný, jakýkoliv - chůze, cviky na uvolnění pánve, například z jógy.
- Masáž břicha – ve směru hodinových ručiček.
- Práce se stresem – dech, uvolnění, čas pro sebe.
Co naopak zácpu zhoršuje – a možná o tom nevíte
- Potraviny s nedostatkem vlákniny – produkty z bílé mouky, low-carbové diety → málo vlákniny
- Málo tuku ve stravě
- Nedostatečný pitný režim
- Potraviny s obsahem tříslovin, které stahují povrch sliznice střeva → snižují propustnost, sekreci a zpomalují střevní motalitu, je to např. čokoláda, kakao, černý čaj, červené víno nebo borůvky
- Zelené (nezralé) banány
- Některým (i podle studií) zabírá kiwi
- Bylinky - borůvky, šalvěj, dubová kůra, listy maliníku, ostružiníku
💧 Sladidla:
- Sorbitol, xylitol, mannitol – alkoholová sladidla mají projímavé účinky (v „sugar-free“ výrobcích), ale mohou nadýmat a způsobovat nepříjemné křeče. I když křeče nejsou příjemné, vyprázdnit se může být výhrou.
Pozor, obliba produktů se sladidly narůstá a pokud vás netrápí zácpa, byla bych v konzumaci sladidel umírněná.
- Aspartam, sukralóza, acesulfam K – nemám na to data, ale mám vypozorováno u sebe a některých klientů, že se mohou negativně podepsat na našem trávení.
⚖️ Minerály:
- Hořčík – uvolňuje a tím pádem podporuje střevní pasáž (nejlépe ve formě citrátu nebo oxidu).
- Železo, vápník – zpomalují činnost střev, typicky ve formě doplňků. A suplementaci železa zažila například během těhotenství ne jedna žena, a ví…
Otestuj si rychlost svého trávení:
Test s kukuřicí
- Snězte cca 150 g kukuřice, klidně z plechovky. Nesmí být rozmixovaná a při kousání nemusíte být úplně pečlivý :-)
- Sledujte, kdy se zbytky objeví ve stolici.
- Normální pasáž: 24–48 hodin.
- Pokud ani po 72 hodinách není patrná, může být pasáž zpomalená.
Test není diagnostický, ale může být skvělým, jednoduchým nástrojem pro sledování změn při úpravě jídelníčku.

Kdy zajít k lékaři?
- Krev ve stolici
- Střídání průjmu a zácpy
- Silná bolest
- Potíže, které trvají déle než několik týdnů a nereagují na změny
Závěrem: Tělo potřebuje čas i podporu
Zácpa souvisí se změnou režimu a to i když je ta změna směrem k lepšímu, objevuje se.
Nevracejte se ale ke starým návykům. Hledejte dále rytmus, který bude vyhovovat i vašemu trávení. Tělo potřebuje čas. Dejte mu pravidelnost v jídle, pohybu, vlákninu, vodu – a trochu pochopení.