Zdravější jídelníček a zácpa?

4.7.2025
ChatGPT Image 4. 7. 2025 00_21_34

 

Zácpa


„Nikdy jsem se zácpou neměla problém, ale teď, co jím zdravěji, chodím míň na záchod.“

„Vždycky jsem měla potíže s vyprazdňováním, ale teď je to ještě horší, a to jím zdravěji, více zeleniny, více se hýbu.“

Většině klientů změna stravování přináší mnohé benefity – včetně lepšího zažívání a pravidelné stolice. Netýká se to ale 100% všech. Někomu se zažívání s lepší stravou a pohybem paradoxně zhoršuje.

 

Co s tím?

 

V tomto článku se podíváme na to:

  • co je zácpa
  • proč se může při hubnutí objevit
  • co pomáhá
  • co naopak situaci jen zhoršuje
  • jak si můžete jednoduše otestovat rychlost svých střev.

 

Co je vlastně zácpa?

 

Jednoduše problém s vyprazdňováním. A dokáže pěkně potrápit!

Za normální se považuje frekvence stolice od 3× denně po 3× týdně. Ale pozor! Není to jen o počtu – rozhoduje i

  • pocit neúplného vyprázdnění,
  • tvrdost stolice,
  • nutnost tlačit,
  • bolest při vyprazdňování.

 

📌 Podle Římských kritérií IV (2016) mluvíme o zácpě, pokud po dobu alespoň 3 měsíců splňujete dvě a více z následujících podmínek:

 

  • namáhavé vylučování nejméně ve 25 % defekací
  • tvrdá nebo bobkovitá stolice nejméně ve 25 % defekací
  • pocity neúplného vyprázdnění nejméně po 25 % defekací
  • pocity anorektální překážky/uzávěru nejméně ve 25 % defekací
  • manévry k usnadnění nejméně ve 25 % defekací
  • méně než 3 defekace za týden

 

Co se děje ve střevech?

 

Když se obsah hromadí v tlustém střevě déle, než je obvyklé, stolice ztrácí vodu → zmenšuje se a tuhne. V tlustém střevě roste tlak. Ten vyvolává ony nepříjemné pocity až bolest a objevuje se strach z další defekace. Zácpu často provází i hemoroidy, které vznikají nebo se zhoršují při nadměrném tlačení.

 

👉 Fyziologická doba průchodu tlustým střevem je zhruba 12–48 hodin. Pokud se stolice zadrží déle než 72 hodin, hrozí zahuštění a začarovaný kruh zácpy.

Proč se zácpa objevuje při hubnutí?

  • Méně jídla → méně zbytků k vyloučení.
  • Nevyvážený poměr živin → obzvláště vysoký příjem bílkovin se pojí s nedostatečným příjmem vlákniny.
  • Skokové navyšování příjmu vlákniny bez vody → vláknina bez tekutin zácpu paradoxně zhorší.
  • Stres a napětí → přílišná kontrola, tlak na výkon, strach ze selhání, že "zase nezhubnu" nebo při váhové stagnaci mohou sevřít i břicho.

 

Co pomáhá: Výživová a režimová opatření

 

🕖 Ranní rituál pro podporu vyprazdňování
  1. Hned po probuzení vypijte sklenici teplé vody.
  2. Udělejte běžné ranní činnosti (sprcha, obléknutí se…).
  3. Dejte si snídani – peristaltika po jídle přirozeně zesílí.
  4. Zhruba 20–30 minut po jídle si v klidu sedněte na záchod a pokuste se o vyprázdnění. Nesnažte se tlačit. Doporučený čas: max. 5 minut.
  5. Dělej to každý den přibližně ve stejný čas – vytvářejte návyk.
  6. Jezte pravidelně. Pravidelný stravovací režim podporuje přirozený rytmus trávení a vyprazdňování. Díky tomu lépe vnímáte, jak vaše střeva fungují, a snadněji odhalíte případné odchylky.

 

🥣 Výživová doporučení:
  • To první a zásadní je - vlákninu navyšujte postupně a hlídejte pitný režim!
  • Psyllium – chválí si řada mých klientů i výzkumů, je to rozpustná vláknina.
  • Pšeničné otruby – 2–3 lžíce denně do jogurtu nebo kaše, také se jedná o vlákninu.
  • Sušené švestky nebo švestková šťáva – obsahují sorbitol s projímavými účinky a vlákninu.
  • Lněné semínko – celé nebo drcené, nejlépe funguje namočené.
  • Fermentované mléčné produkty – kefír, acidofilní mléko, kysané zelí, protože obsahují probiotické bakterie.
  • Inulin (např. čekankové sladidlo) – některé klienty tato forma vlákniny (prebiotikum) prohání. Pozor, může to být i nežádoucí, spojeno s křečemi a nepříjemnými pocity.
  • Tuky ve stravě – lžíce oleje, ideálně po ránu nalačno, pomáhá kluznosti stolice.
  • Bylinky podporující vyprazdňování - sena, (jen krátkodobě!), fenykl nebo máta

 

🧘 Další režimová opatření:
  • Pohyb – pravidelný, jakýkoliv - chůze, cviky na uvolnění pánve, například z jógy.
  • Masáž břicha – ve směru hodinových ručiček.
  • Práce se stresem – dech, uvolnění, čas pro sebe.

 

Co naopak zácpu zhoršuje – a možná o tom nevíte

 

  • Potraviny s nedostatkem vlákniny – produkty z bílé mouky, low-carbové diety → málo vlákniny  
  • Málo tuku ve stravě
  • Nedostatečný pitný režim 
  • Potraviny s obsahem tříslovin, které stahují povrch sliznice střeva → snižují propustnost, sekreci a zpomalují střevní motalitu, je to např. čokoláda, kakao, černý čaj, červené víno nebo borůvky
  • Zelené (nezralé) banány
  • Některým (i podle studií) zabírá kiwi
  • Bylinky - borůvky, šalvěj, dubová kůra, listy maliníku, ostružiníku

 

💧 Sladidla:
  • Sorbitol, xylitol, mannitol – alkoholová sladidla mají projímavé účinky (v „sugar-free“ výrobcích), ale mohou nadýmat a způsobovat nepříjemné křeče. I když křeče nejsou příjemné, vyprázdnit se může být výhrou.

Pozor, obliba produktů se sladidly narůstá a pokud vás netrápí zácpa, byla bych v konzumaci sladidel umírněná.

  • Aspartam, sukralóza, acesulfam K – nemám na to data, ale mám vypozorováno u sebe a některých klientů, že se mohou negativně podepsat na našem trávení.

 

⚖️ Minerály:
  • Hořčík – uvolňuje a tím pádem podporuje střevní pasáž (nejlépe ve formě citrátu nebo oxidu).
  • Železo, vápník – zpomalují činnost střev, typicky ve formě doplňků. A suplementaci železa zažila například během těhotenství ne jedna žena, a ví…

Otestuj si rychlost svého trávení:

Test s kukuřicí

  1. Snězte cca 150 g kukuřice, klidně z plechovky. Nesmí být rozmixovaná a při kousání nemusíte být úplně pečlivý :-) 
  2. Sledujte, kdy se zbytky objeví ve stolici.
  3. Normální pasáž: 24–48 hodin.
  4. Pokud ani po 72 hodinách není patrná, může být pasáž zpomalená.

Test není diagnostický, ale může být skvělým, jednoduchým nástrojem pro sledování změn při úpravě jídelníčku.

ChatGPT Image 4. 7. 2025 01_07_50

 

Kdy zajít k lékaři?

 

  • Krev ve stolici
  • Střídání průjmu a zácpy
  • Silná bolest
  • Potíže, které trvají déle než několik týdnů a nereagují na změny

 

Závěrem: Tělo potřebuje čas i podporu

 

Zácpa souvisí se změnou režimu a to i když je ta změna směrem k lepšímu, objevuje se.

Nevracejte se ale ke starým návykům. Hledejte dále rytmus, který bude vyhovovat i vašemu trávení. Tělo potřebuje čas. Dejte mu pravidelnost v jídle, pohybu, vlákninu, vodu – a trochu pochopení.

 

4.png (642 KB)

 


Nejnovější články