15 potravin, které vám pomohou při chutích na sladké

15.10.2021
co jist misto sladkeho vyziva a hubnuti vymlatilova16

Dát si sem tam něco sladkého není žádná tragédie. Máte-li ale často silné nutkání jíst něco sladkého a horko těžko se ovládáte, může to vést k přejídání a nadměrné konzumaci kalorií.

Bažení po cukru je bohužel poměrně běžné, obzvláště u žen. Až 97 % žen a 68 % mužů uvádí, že zažívají bažení po konkrétním jídle, nejvíce jsou to čokoláda a potraviny s vysokým obsahem cukru a tuku (1).

Nebudu vám lhát, že zbavit se nutkání jíst cukr je jednoduché, ale není to nemožné. V jedné malé studii vědci sledovali skupinu dvaceti lidí, kteří se vzdali na dva týdny veškerého přidaného cukru i umělých sladidel (2).

86,6 % účastníků uvedlo, že přestali mít chuť na cukr a 95 % připadala jídla a nápoje po dvou týdnech příliš sladká. Přestože se jednalo o malý výzkum, výsledky naznačují, a z praxe potvrzuji, že dva týdny bez sladké chuti mohou pomoci změnit naše chuťové preference.

 

A když vás přepadne nutkání jíst cukr?

Existuje něco lepšího než ledové kaštany nebo větrník v cukrárně?

 

1. Ovoce

Ovoce je přirozeně sladké a navíc obsahuje řadu vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších rostlinných sloučenin.

Je také zdrojem vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do krve, a proto je ovoce vhodnější než obyčejné sladkosti. Vláknina je navíc důležitá pro naše trávení, zdraví a prospívá i střevní mikrobiotě.

 

2. Bobulovité druhy ovoce

Maliny, ostružiny, borůvky, rybíz a další bobulovité druhy ovoce musím ještě vyzdvihnout.

Obsahují menší množství cukru a jsou nabity antioxidanty, protizánětlivými i jinak prospěšnými látkami.

Bobuloviny proto často najdete v senzačních článcích zařazené mezi tzv. superpotravinami. Já takto potraviny nerozděluji, ale bobuloviny do jídelníčků rozhodně doporučuji zařazovat.

 

3. Hořká čokoláda

Čokoláda je jednoznačně nejvyhledávanější potravinou, když máte chuť na sladké, obzvláště u žen. To potvrzují studie a mám to za roky praxe „vykoukáno“ i z jídelníčků klientů. A osobně nejsem výjimkou :-)

Vyměňte ale sladkou čokoládu za pár čtverečků hořké čokolády, která obsahuje minimálně 70 % kakaa a také vyšší množství prospěšných látek. Mezi ně patří například polyfenoly s antioxidačními a protizánětlivými účinky.

 

4. „Svačinové“ tyčinky

Určitě znáte musli, raw, oříškové, proteinové nebo jiné tyčinky. Ty nejčastěji vidím v jídelníčcích na svačinky, před pohybovou aktivitou nebo když máte chuť na něco sladkého.

Všechny ale nemají optimální složení a jsou plné cukru a ztuženého tuku.

 

Čtete proto složení a hledejte

  • ideálně celozrnné obiloviny, ovesné a jiné vločky
  • sušené ovoce
  • oříšky a semínka
  • kvalitní zdroj proteinů
  • alespoň 6 g vlákniny ve 100 g

 

Naopak nechte ležet v regálu tyčinky, které

  • jsou oslazeny přidaným cukrem
  • obsahují i hodně „zdravého“ cukru, jako je med, třtinový cukr, agávový, datlový nebo jiný sirup
  • obsahují ztužené rostlinné tuky a polevy
  • v případě proteinových tyčinek pohlídejte, aby obsah bílkovin a sacharidů byl alespoň jedna ku jedné

 

5. Semínka

Semínka jsou dobrým zdrojem mnoha důležitých živin, včetně omega-3 mastných kyselin, rozpustné vlákniny a některých fytonutrientů.

Vyzkoušejte například tenhle super jednoduchý a chutný chia pudink.

 

6. Žvýkačky bez cukru

Pro někoho super volba proti chutím na sladké, jiné ale naopak provokují k dalšímu jedení.

Nepatříte-li do druhé skupiny, pak žvýkačky mohou být opravdu skvělým pomocníkem, protože

  • něco žvýkáte
  • mají nějakou chuť, ať už si vyberete sladkou nebo mátovou
  • máta a peprmint ovlivňují chuť dalšího jídla, obdobně jako po zubní pastě. Proto mimochodem spoustě lidem proti jídlu navíc pomáhá, když si hned po jídle vyčistí zuby.
  • jsou prevencí zubního kazu

 

7. Sušené ovoce

Sušené ovoce je stejně jako čerstvé skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších prospěšných rostlinných látek.

Pamatujte však, že množství sušeného ovoce je potřeba hlídat.

vyziva a hubnuti lenka vymlatilova susene ovoce

100 g sušeného ovoce obsahuje nejčastěji okolo 1000 kJ a 35 – 65 g cukru.

 

8. Sušené švestky

Stejně jako jsem u ovoce vypíchla bobuloviny, u sušeného ovoce vás chci upozornit na švestky.

Mají spoustu vlákniny a živin a navíc i větší množství sorbitolu, alkoholového cukru, který pro své projímavé účinky pomáhá při zácpě. Možná teď chápete, proč se novorodičkám doporučuje do porodnice přinést sušené švestky.   

 

9. Jogurt

Jogurt, obzvláště proteinový, je zdrojem bílkovin, vápníku a probiotických bakterií. Ideální je bílý jogurt, který si můžete ochutit dle libosti.

Jogurty s vysokým obsahem bílkovin navíc lépe zasytí a pomohou vám ovládat chutě k jídlu.

A když vás popadne chuť na sladké a víte, že bílý jogurt nepomůže, pamatujte, že je lepší proteinový slazený než tabulka čokolády.

vyziva a hubnuti lenka vymlatilova jogurt vs cokolada

 50 g čokolády Milka obsahuje 1 110 kJ, 3 g bílkoviny a 29 g cukru, zatímco slazený, karamelový proteinový jogurt má ve 140 g 490 kJ, 12 g bílkovin a 12 g cukru.

 

10. Smoothie

Sladká svačina - navíc v tekuté formě. Dobře sedí do auta nebo do práce, kdy se nehodí zakousnout se do krajíce chleba a chroupat mrkev.  Například na porady, konzultace nebo při výuce.  

Jednoduše rozmixujte celé ovoce spolu s jogurtem a případně i vločkami anebo oříšky, semínky, a získáte super svačinku se spoustou živin.

 

11. Trail Mix

Trail mix je název, který se používá k označení směsi sušeného ovoce a ořechů. Přesná kombinace a poměr přísad se různě liší, záleží jen a jen na vás.

Sladké sušené ovoce vám může pomoct zastavit chuť na cukr a navíc v kombinaci s ořechy, které obsahují zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu a fytonutrienty. 

Trail mix však z podstaty ingrediencí má vysoký obsah kalorií, takže se držte porce – jedna hrst stačí.

vyziva a hubnuti lenka vymlatilova trail mix

Směsice sušeného ovoce a ořechů obsahuje nejčastěji okolo 2 000 kJ ve 100 g. Množství si určitě hlídejte!

 

12. Chceš sladké? Dej si kyselé

Někdy prostě jen bažíme po výrazné chuti, a tak vás může místo sladké chuti uspokojit kyselá.

Ideální jsou fermentované potraviny jako jsou kysané zelí nebo okurky, kvašáky.

Fermentované potraviny pomáhají udržovat optimální rovnováhu mezi různými druhy bakterií v našich střevech, čímž přispívají k udržování jejich zdraví a pravděpodobně také ovlivňují naši chuť k jídlu.

 

13. Dobrý čaj nebo káva

Skvěle pomáhají proti večernímu mlsání nebo místo alkoholu. Dnešní nabídka je fakt pestrá, viděla jsem dokonce čaj s příchutí perníku, makronek nebo cookies. Samozřejmě nedoporučuji tímto nápoje plné cukru a smetany.

Sonnentor čaj Láska na čokoládové vlně

Na ochucení kávy nebo kara zkuste koření od firmy Sonnentor, milovníci čokolády čaj Na čokoládové vlně.   

 

14. Čekankový sirup a topping

Čekanka je jedničkou ve „zdravém“ slazení a doporučuji všema deseti. S klidným srdcem si oslaďte kávu, čaj, ochuťte jogurt, kaši, smoothie, nebo si dejte jen tak lžičku při chutích na sladké.  

Pozor! Ani tohoto sladidla nemůžete jíst neomezeně mnoho. Doporučená dávka je maximálně 20 g. Čekanka je bohatá na inulin, což je druh vlákniny a v případě vysokého příjmu hrozí zažívací potíže.

 

15. Sladkosti oslazené alkoholovým cukrem

Další sladidla, která zaplavila trh jsou tzv. alkoholové cukry. Maltitol, xylitol, sorbitol, erytritol, a další. K dostání jsou dnes různé čokolády, cookies, opatky, sušenky, zmrzliny apod.

vymlatilova vyziva a hubnuti xylitol lizatko

Pozor! Tato sladidla mají nějakou energetickou hodnotu a laxativní, neboli projímavé účinky! Doporučená dávka se u konkrétních typů alkoholových cukr pohybuje od 20 po 90 g / den, nejčastěji je to okolo 50 g denně.

Sníst více než 50 g alkoholového cukru je přitom poměrně jednoduché. Stačí si dát celou čokoládu. Když máte pocit, že jíte cukrovinku bez cukru, nehlídáte si tolik množství a ve 100g čokoládu sníte 50 g alkoholového cukru. A zažívací potíže jsou na světě.


Nejnovější články