Javorový, agáve, kokosový, bílý, hnědý? Který cukr je nejzdravější?

29.5.2019

S jakými alternativami klasického bílého cukru se můžete setkat? 

 

  • Hnědý cukr je bílý cukr s malým množstvím minerálních a chuťových látek. Jedná se o méně rafinovanou sacharózu, ve srovnání s cukrem bílým nepřináší žádné velké nutriční výhody. Někdy se vyrábí jen potažením bílého cukru speciálním sirupem.
  • Třtinový cukr je tvořený sacharózou stejně jako cukr řepný. Liší se pouze vstupní surovina, cukrová třtina místo cukrové řepy. Výživová hodnota je přibližně stejná.
  • Melasa je tmavě hnědý, hustý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Oproti cukru je méně sladká, obsahuje větší množství vitamínů a minerálních látek a malé množství bílkovin. Její význam ve výživě je ale nadhodnocován, stejně jako v případě hnědého cukru. Pokud není od seriózních výrobců, může obsahovat i zbytky agrochemikálií a další nevhodné látky.
  • Med je směs fruktózy a glukózy s malým množstvím dalších cukrů, vitaminů, minerálních látek, látek vonných, chuťových a dalších. Určité množství pozitivních látek sice obsahuje, ale největší podíl tvoří cukry a v organizmu působí v podstatě stejně jako sacharóza. Obsah pozitivních složek není vzhledem ke konzumovanému množství (lžička do čaje, kaše apod.) příliš významný.
  • Javorový sirup se získává zahuštěním mízy vytékající z javoru cukrového (nebo jiných druhů javorů). Hlavními složkami sirupu jsou voda a sacharóza, obsahuje malé množství vitaminů, minerálních látek, látek vonných a chuťových. Ceníme si především jeho příjemné chuti a vůně,ale z nutričního hlediska to opět není žádný zázrak.
  • Agávový sirup se vyrábí zahuštěním sladké šťávy vytékající ze sukulentní rostliny agáve. Obsahuje především fruktózu, tedy jednoduchý sacharid, jehož příjem bychom měli omezovat stejně jako příjem cukru.
  • Kokosový cukr vzniká zahuštěním šťávy vytékající z květů kokosové palmy. Opět je tvořen především sacharózou, oproti bílému cukru je obohacen o malé množství vitamínů a minerálních látek.  

A tak dále. A tak dále.

 

Zdá se Vám, že čtete pořád to stejné dokola?

 

Pak máte pravdu. Principem výroby sladidel je zisk sladké šťávy, která je pak zahuštěná do podoby sirupu nebo krystalků cukru. Majoritní složkou je vždy cukr, který tvoří 80 - 98 % sladidla, minoritní složkou jsou vitamíny, minerální látky, případně i fytonutrienty, jejichž obsah a poměr závisí na původní surovině. Minerální látky a vitamíny doplníte v daleko větší míře z jiných potravin, např. z ovoce a zeleniny.

Např. u hnědého třtinového cukru se uvádí, že obsahuje asi 50x více vápníku než cukr bílý. To je pravda a zní to dobře. Z jiného úhlu pohledu to ale vypadá tak, že pro naplnění doporučené denní dávky vápníku bychom museli sníst asi 1,5 kg třtinového cukru denně, čímž si rozhodně neprospějeme. Anebo že při doporučené max. denní dávce cukru 50 g přijmeme asi 23 mg vápníku, což jsou asi pouhá 3 % doporučené denní dávky vápníku. 

 

Neřešte čím sladit. Podstatné je, kolik sladíte!

 

   

Maximální dávka cukru na den je 50 g, tj. 12 kostek cukru.

 

Zaměřte se na to, kolik cukru obsahuje váš celodenní jídelníček!

Mnohdy se trápíme pro kostku cukru nebo lžičku medu, kterou si osladíme čaj nebo kafe. Na druhou stranu ale přijímáme vysoké dávky cukru z potravin, které běžně konzumujeme.

Čtěte proto potravinové obaly a pohlídejte si i množství cukru v potravinách, které nakupujete.

Překvapivě hodně cukru se skrývá například v ochucených mléčných výrobcích... 

...a ochucených nápojích. 

 

Kolik cukru je ve vašem jídelníčeku? Zkuste nutriční program Sebekoučink, který používáme i v kurzech zdravého hubnutí STOB.

 

Pokud mám odpovědět na otázku "Jak sladit zdravě", odpověď zní: "Slaďte co nejméně!"

 

Článek jsem napsala pro projekt Výzva 52.


Nejnovější články