Kolikrát denně jíst, když chcete zhubnout?

9.1.2021
porce

Pro hubnutí i udržení tělesné hmotnosti je zásadní celkový příjem energie za den. Do kolika porcí bude rozložen je již otázkou individuálního nastavení. 

 

Jsem zastánce pravidelného stravování. Člověk o sebe musí pečovat a k tomu řadím i pravidelnost v jedení. 

 

Každý jsme ale jiný

 

Při rozhodování kolikrát denně jíst hraje roli vaše individualita, zvyky a každodenní režim. 

Někteří si rádi připraví i 6 porcí za den. Příprava jídla je nějak neobtěžuje a/nebo nemají rádi pocit přeplněného břicha. 

Jiní naopak berou jídlo jen jako „plnivo“ a chtějí mu věnovat minimum času. I tohle je v pořádku. Netrpíte-li mezi jídly velkým hladem, neodbyváte se klobásou a umíte do menšího počtu porcí dostat všechny vhodné potraviny tak, abyste si zajistili příjem všech základních živin, vitamínů a minerálních látek, můžete jíst jen 3 × denně.

 

Jednoduchá rada zní: Snídaně, obědy a večeře 100% ano, svačiny jsou dobrovolné

 

Svačiny slouží k tomu, abyste neměli hlad mezi hlavními jídly a nepřejídali se. Dopolední svačina nebývá nutná. Mezi obědem a večeří ale již bývá delší pauza a zařazení odpolední svačiny je vynikající prevencí večerního přejídání se. Pokud máte odpoledne náročnější pohybovou aktivitu, je zařazení svačiny také optimální.

 

Energetické rozložení

 

Častou chybou jsou malé porce přes den a velké večeře. 

Pohlídejte si velikost posledních dvou jídel dne, neměly by přesahovat 1/3 celodenního energetického příjmu. 

 

Příklady velikosti porcí jednotlivých jídel při denním energetickém příjmu 6000 kJ.

 

počet porcí

snídaně

svačina

oběd

svačina

večeře

3

30 % příjmu energie

1800 kJ

 

40 % příjmu energie

2400 kJ

 

30 % příjmu energie

1800 kJ

3

1/3 příjmu

2000 kJ

 

1/3 příjmu

2000 kJ

 

1/3 příjmu

2000 kJ

4

30 % příjmu

1800 kJ

   

35 % příjmu

2100 kJ

 

15 % příjmu

900 kJ

 

20 % příjmu

1200 kJ

5

 

25 % příjmu

1500 kJ

 

10 % příjmu

600 kJ

 

35 % příjmu

2100 kJ

 

10 % příjmu

600 kJ

 

20 % příjmu

1200 kJ

  

Nemáte čas pravidelně jíst?

 

Nemáte tedy čas na sebe a na své zdraví. Nepravidelný přísun energie a živin:

  • Způsobuje kolísání hladiny cukru a inzulínu v krvi, čili se nakonec stejně přejíte.

  • Dlouhodobě rozkolísaná glykémie a hyperinzulinémie mohou za vznik diabetu!

  • Výzkumy ukazují, že lidé odkládající jídlo až do druhé poloviny dne si zpomalují metabolismus až o 50 % po pár dnech. Čísla v článcích a knihách jsou různá. V zásadním se ale shodují, lidé snídající a pravidelně jedící jsou štíhlejší než ti, kteří porce vynechávají a jedí nepravidelně. 

  • Nedostatek energie se projevuje i snížením mentální a fyzické výkonnosti. 

 

Jak na to? 

 

  1. První jídlo je snídaně (ne oběd nebo svačina po příchodu z práce z domů).
  2. Jezte minimálně 3 hlavní jídla denně, ne méně (snídaně, oběd, večeře)!
  3. Chcete-li jíst 4 – 6x denně, dělejte to! Vykašlete se na to, co říkají odborníci a jaké jsou poslední výzkumy a trendy. Vnímejte potřeby svého těla, respektujte svůj denní režim a zdravotní stav.
  4. Dodržujte pravidelnost a jezte porce denně v přibližně stejnou dobu.
  5. Ideálně nastavený systém stravování poznáte tak, že se cítíte se fyzicky i psychicky dobře, jste zdraví a udržujete si stabilní tělesnou hmotnost. Víme, že pár kilogramů navíc není zdravotně tolik nebezpečné, jako neustálé přibírání a hubnutí. 

 

Hubnete už na x-tý pokus a jste z toho vyčerpaní? 

» Pomohu vám odhalit zásadní chyby ve vašem jídelníčku a nastartujeme vaše hubnutí «


Nejnovější články