Bezlepkový kváskový koláč

Oblíbený kváskový koláč z celozrnné mouky jsem převedla i do bezlepkové varianty a výsledek byl perfektní.

  1. 250g bezlepkového kvásku smíchejte s 250ml rýžovo-kokosového (či jiného) mléka, 80g cukru či sirupu a 2 lžícemi oleje.
  2. Postupně přidávejte 220g bezlepkové mouky. Já jsem použila 100g kukuřičné a 120g rýžové mouky.
  3. Ponechejte cca 4 hodiny při teplotě 32°C (na topení, na sporáku, na slunci, v troubě či pekárně apod.). Kvásek během této doby pracuje.
  4. Po 4 hodinách přidejte ještě 150g rýžové (či jiné) mouky, kůru z jednoho citrónu.
  5. Těsto vyklopte na plech s pečícím papírem, lehce potřete kokosovým olejem či jiným tukem a nechejte ještě 2 hodiny vykynout.
  6. Koláč poklaďte ovocem a posypejte drobenkou.
  7. Drobenku vyrobíte smícháním 50g kokosového oleje (či jiného tuku), 50g cukr moučka a 150g bezlepkové mouky. Já použila 50g rýžové a 100g jáhlové. Nejspíše bych použila pouze rýžovou, ale neměla jsem více.
  8. Koláč pečte asi 40 minut.