Cizrnová s pečenou paprikou

Spotřeba luštěnin klesla z dřívějších 22kg/os/rok asi 10x. Tzn. asi na 2,2kg/os./rok. Je to velká škoda.

Luštěniny jsou výborným zdrojem rostlinné bílkoviny, bohaté na vlákninu, vitamíny i minerální látky. Mimo skvělé výživové hodnoty mají také skvělou cenu, souhlasíte?

  1. Příprava luštěniny: Chcete-li zmírnit nadýmání z luštěnin, NEVAŘTE je ve vodě, ve které jste je namáčeli. Luštěniny namočte, vodu vylejte a v nové vodě uvařte. Potíže s nadýmáním časem ustoupí. Pokud budou luštěniny ve Vašem jídelníčku pravidelně, vytvoří se ve střevě potřebná mikroflóra a jejich konzumace Vám nebude způsobovat žádné společenské potíže...o).
  2. Ze 100g suché cizrny uvařením vzniká cca 230g vařené cizrny.
  3. 230g uvařené cizrny rozmixujte spolu s 50g pečených paprik (např. Lidl, koupíte pečené papriky naložené v oleji), dále se 3 lžícemi vody, 1 lžící umeoctu (namísto soli), 1 - 2 lžícemi oleje z pečených paprik.
  4. Konzistenci pomazánky upravte případně pomocí vody, ve které jste vařili cizrnu.
  5. Jako základ pomazánek lze použít jakékoliv jiné luštěniny, lze i z plechovky.