Bylinky a koření

25.1.2017

S úsměvem vzpomínám na své kuchařské začátky, kdy jsem používala různé instantní a kořenící směsi plné soli a glutamátu.

Dnes vařím úplně jinak...

Zamilovala jsem si čerstvé bylinky, které máme doma za oknem a přes léto obcházím kamarádky a pleju jim zahrádky :-) 

Doma si přebytky suším nebo mrazím a voňavých bylinek si tak užíváme i v zimě.

Mimo bylinek si vystačím s kmímen, solí, pepřem, novým kořením a sladkou paprikou. Z bylinek používám nejraději a nejčastěji bobkový list, petrželku, libeček, meduňku, mátu, bazalku, rozmarýn, tymián, majoránku, oregáno a šalvěj.

Ale poté, co jsem ochutnala indickou kuchyni, jsem začala pátrat po koření, které Indové používají. Při hledání jsem objevila a oblíbila si bylinky a kořenící směsi od firmy Grešík a od firmy Sonnentor.

Náhoda tomu chtěla a Sonnentor jsem navštívila pracovně.

Do té doby jsem opravdu jsem netušila, že firma je i v rukou českého spolumajitele a tedy to, co se nachází uvnitř voňavých krabiček pochází i od našich biozemědělců.

Udělala jsem si radost a nakoupila spousty, spousty koření a už se těším na to vaření. Viz. foto...:-).

 

Co jsem doposud vyzkoušela a pro úspěch mám stále doma

  • Grešík – Bylinky s cibulkou, Karí Madras, Římský kmín, Maďarské koření
  • Sonnentor – Wangovo koření na rýži, Koření na tofu paní Yoko, Šantina Tandoori Masala, Selské koření na brambory. Příjemně mě překvapily i sladké kořenící směsi, zkoušela jsem je do ranních kaší a dále Alaldinovo koření do kávy.

Nejnovější články