Deset rad, jak o Vánocích nepřibrat

8.12.2020

Svátky se blíží a s nimi možná i obavy, že zase přiberete. Není se také čemu divit. Odolávat přebytkům jídla od Mikuláše až do Nového roku je opravdu lekce pro otrlé a málokdo se po celé sváteční období dokáže 100% ovládat.  

Místo toho, abychom se na vánoční svátky těšili a užili si kouzelný čas s rodinou a přáteli, máme obavy z kil navíc a přejídání.

Jaké jsou mé rady? 

 

1. Buďte nohama na zemi

Nechtějte po sobě přes svátky zhubnout. Mnohem reálnějším cílem je přes svátky váhu udržet nebo si dovolte přibrat třeba půl kila. Nechtějte po sobě nemožné a netýrejte své sebevědomí nereálnými cíli. 

 

2. Užijte si cukroví, ale buďte střídmí v jeho přípravě

Čím více druhů máme, tím více sníme. Chceme všechno ochutnat. Je to náš instinkt po pestré stravě.

Ať si každý člen vybere svůj nejoblíbenější druh - tři, čtyři druhy mohou stačit. Snížíte tak celkové množství zkonzumovaného cukroví za dobu svátků. Pokud dojídáte cukroví ještě v únoru, a věřte, že to v jídelníčcích běžně vidím, pak uberte i na množství.

 

3. Dobroty nemějte na dosah ruky

Vy na gauči a cukroví na dosah ruky. To budete ale neustále uzobovát. Vychutnejte si cukroví po obědě či ke svačině ke kávě, ale nedopusťte, ať se vám cukroví povaluje celý den na očích.

 

4. Dodržujte stále svůj denní počet porcí

Dobroty si nezakazujte, ale ať jsou součástí vašich běžných porcí. Pozor na mezijídla, uždibování, pozobávání, ochutnávání. Chcete-li si zamlsat, dejte si ke svačině kávu a pár kousků cukroví. 

 

5. Na talíři je pořád barevná zelenina a zdroj bílkovin

V tomto období vidím v jídelníčcích opravdu málo zeleniny a bílkovin na úkor sladkostí a slaností. Nezapomínejte ani v tomto období na pravidlo zdravého talíře! 

 

6. Buďte v pohybu 

Využijte volných dní k pohybu a nazahálejte. Pohybem venku se navíc přirozeně otužujete. 

     

Víte, že chůzí o rychlosti 5 km/hod spálíte za hodinu asi 5 vanilkových rohlíčků? Jak jsou na tom jiné aktivity vs. vanilkové rohlíčky a jaké jsou benefity otužování? Dočtete se ve STOBím článků zde. 

 

7. Tekuté kalorie pod kontrolou

K pití si dopřávějte vodu (s bylinkami, citrónem) a neslazené čaje, sladkého si užijete dost v cukroví. Pozor také na alkohol! Nejen, že obsahuje hodně energie, ale při určitém promile jde sebekontrola stranou a sníte páté přes deváté.

 

8. Vychutnávejte

Dejte si na talířek svoje top kousky a ty si skutečně vychutnejte. Je lepší dát si tři kousky a užít si je, než sníst deset a mít výčitky svědomí. 

 

9. Lehké pohoštění 

Kdo říká, že musíte připravit mastné chipsy a chlebíčky s majonézovým salátem? Zkuste připravit lehké, zeleninové pohoštění. Věřte, že i návštěvy jsou přecpané a lehčí varianty jen ocení. 

 

10. Svátky si naplánujte 

Samotné čtení nikomu nepomůže, buďte proto aktivní a sestavte si svůj osobní vánoční plán. 

Přeji vám krásné svátky bez kil navíc a prožité s radostí!


Nejnovější články