Neztrácejme čas v kuchyni!

3.4.2019

Rychlovka v podobě kuskusu s tuňákem a zeleninou je fajn, ale dávat si ji každý den? To by nám asi brzy lezla i ušima.

Pokud chcete domácí přípravu jídla vzít poctivě, a přesto při vaření neztratit příliš mnoho času, je důležité vytvořit si „zásobárnu“ nápadů na rychlá a snadná jídla, která navíc můžete podle fantazie libovolně obměňovat.

 

Snídaně

Pro mě je takovým snídaňovým „musthave“ ovesná kaše s ovocem. Jsem chronický ranní „nestíhač“, proto jsem si uzpůsobila „recept“ tak, aby byl co nejrychlejší. Kupuji si jemné ovesné vločky, které zaliju mlékem (lze i rostlinným), přidám pár rozinek nebo oříšků, strčím do mikrovlnky, přihodím ovoce, lžíci jogurtu a je to!

Ovesnou kaši nemusíte připravovat v mikrovlnce, ale stačí ji pár minut povařit na plotně nebo prostě zalít horkým mlékem a počkat pár minut, než nabobtná a vločky změknou (doporučuji jemně namleté vločky, se kterými to jde snáze).

Kombinací je v případě kaší opravdu mnoho. Střídat můžete různé druhy ovoce a oříšků. Vyzkoušet můžete i méně klasickou kombinaci ovesné kaše, švestek a máku (recept zde).

V případě že jsem na cestách, nebo vím, že kvůli brzkému vstávání nebudu mít čas připravit si snídani, připravím si večer ovesnou kaši bez vaření, kterou už pak ráno stačí jen vzít. Jak na ní najdete zde.

Tak trochu na pomezí mezi ovesnou kaší a „dezertem“ stojí mug cake, který je hotový také během chvilky, a s jehož dochucováním a zdobením si můžete vyhrát stejně jako v případě ovesné kaše. Vyzkoušejte třeba tuto variantu.

Rychle hotové a pestré jsou smoothie. Když použijete ty správné suroviny, a kromě ovoce přidáte i zdroj bílkovin a komplexních sacharidů, může být plnohodnotnou snídaní. Inspirujte se třeba tímto receptem na ranní smoothie. 

 

Svačiny

Svačinky mohou mít nejrůznější podoby a v jejich případě není nutné vždy dodržet striktně pravidlo tří (základních) živin. Proto popusťte uzdu svojí fantazii a/nebo se nechte inspirovat několika našimi snadnými a rychlými recepty, které si klidně připravte ve větším množství dopředu, abyste je pak měli vždy po ruce v nějaké svačinové krabičce.

Rychlé tyčinky z vloček a banánu  (recept)

Chia pudink s banánem a borůvkami  (recept)

Cottage koláč z knäckebrotu (recept)

Křehké plátky s ricottou a malinami (recept)

Pizza snack z knäckebrotů  (recept)

Nejenom na svačinu, ale třeba i na snídani nebo jako studená večeře vám jistě přijdou vhod různé varianty zdravých pomazánek. A ty mohou mít skutečně nejrůznější podoby, ať už to budou různě ochucené pomazánky z tvarohu nebo sýra nebo třeba ty luštěninové. Hummus, tedy pomazánka z cizrny, patří k snadným a rychlým receptům, které se dají obměňovat podle chuti. Vyzkoušet ho můžete například v těchto třech variantách.  

Hummus (recept)

Řepová chilli pomazánka (recept)

Špenátový hummus (recept)

Polévky

Pokud máte, stejně jako já, rádi polévky, pak možná tušíte, že jejich příprava nebývá náročná. Důležité však je správné dochucení. nebojte se pohrát si s různými druhy koření a bylinek. Mnoho toho také pro výslednou chuť udělá i silný vývar. Asi se ale shodneme, že vývar není zrovna rychlovka. Proto má rada zní. Uvařte si jednou za čas „kotel“ opravdu silného vývaru, který můžete zamrazit po menších porcích. V momentě, kdy budete vařit polévku, stačí už jen sáhnout do mrazáku a přihodit kostičku vývaru.

Já osobně mám nejraději krémové zeleninové polévky v nejrůznějších variantách. Teplé polévky potěší především v zimních měsících a snadno je připravíte z mražené či sterilované zeleniny, což je opět jedna z věcí, které vám ušetří mnoho času (protože opadne jinak obligátní mytí a krájení na kousky).

Pokud chci mít z polévky i plnohodnotné hlavní jídlo, není nic jednoduššího než přidat zdroj bílkoviny (vajíčko, šunka, uzený losos, čerstvý sýr) a kousek celozrnného pečiva.

Inspirujte se například těmito dvěma rychlými recepty.

Rychlá tomatová polévka s fazolemi (recept)

Špenátový krém se sušenou šunkou a parmezánem (recept)

Hlavní chod

Ovesné "rizoto" s pražskou šunkou a zeleninou Creatif Duo (recept)

Kuskus s cizrnou na arabský způsob (recept)

Italské tagliolini s fazolemi Cannellini, cherry rajčaty a sušenou šunkou  (recept)

Kari s červenou čočkou (recept)

Zapečené vejce s cottage cheese a zeleninou (recept)

Tortilla s uzeným lososem a cottage cheese (recept)

Tortilla plněná fazolemi (recept)

Plno času, který by vám jinak spolkla příprava, vám mohou ušetřit takzvaná „jídla z jednoho pekáčku“, tedy společné pečení všech součástí jídla. V tomto případě vám nejvíce času zabere krájení, pak už jen stačí zapnout troubu a počkat, až bude hotovo.

Pečená zelenina s tofu (recept)

Vepřové kostky pečené v papilotě se zeleninou a batáty (recept)

Sladké a slané mlsání

A na závěr si dovolím jednu sladkoslanou (a zaručeně rychlou) tečku.

Pražená cizrna (recept)

Pečený borůvkový tvaroh (recept)

Tak dobrou chuť!

Autorkou článku je kolegyně Tereza Beníčková, autorkou chutných receptů a fotografií Hanka Málková ze STOBu a článek vznikl pro projekt Výzva 52. 


Nejnovější články