Vánoce se blíží...

10.12.2017

Předvánoční, vánoční a povánoční období....

...scénář dobře známe. Večírky, návštěvy, nákupy, plné ledničky i spíže. Spousty jídla, cukroví, alkoholu a k tomu odpočinek a lenošení.

Vánoce mohou být opravdu nebezpečné...

  • Množství jídla

Na rozdíl od jiných svátků či oslav, vánoční svátky trvají opravdu dlouho. 

Na Štědrý den se většina ještě dokáže kontrolovat, ale vydržet se koukat na plné stoly doma, na návštěvách i v práci....a odolávat celé dny až týdny.....lekce pro otrlé!

Ještě v únoru vyškrtávám klientkám z jídelníčků vanilkové rohlíčky! Ukončete vánoční hodování včas!

  • Emoce

O Vánocích prožíváme různé emoce. Stres, napětí, nuda, zlost, radost, štěstí, dojetí či další emoce.

A kdo má naučeno, ať vědomě či nevědomě, tuto emoční horskou dráhu řešit jídlem, může mít další problém. 

 

Jak to letos zvládnete?

 

Samotné čtení nikomu nepomůže, buďte aktivní a na svátky se připravte.

Vy sami nejlépe víte, jaký je scénář svátečních dní. Jen Vy sami si dokážete nejlépe pomoct.

  1. Stáhněte a vyplňte si tabulku MŮJ OSOBNÍ VÁNOČNÍ PLÁN.
  2. Denně dodržujte 2 – 4 malé úkoly, které chcete přes svátky zvládnout.
  • Úkoly musí být zvládnutelné a reálné. Je nesmysl plánovat např. redukci hmotnosti, když víte, že každý rok přibíráte. Nechť je Váš cíl nepřibrat. Neúčinné je rovněž dávání si striktních zákazů či příkazů, např. nesmím jíst žádné cukroví. 

  • Úkoly musí být konkrétní. Např. úkol napeču méně druhů cukroví je málo konkrétní. Přesně naplánujte, kolik druhů a jaké připravíte apod. Na pomoc si vezměte šestero sluhů - Co, Proč, Kdo, Jak, Kdy a Kam a při redukci ráda přidávám sluhu sedmého - Kolik...:-).

  3.        Tabulku si vyvěste a denně vyplňujte. Např. známkou jako ve škole, fajfkováním, smajlíkem, bodováním, barvami atd., co je Vám sympatické.

  4.        Buďte opravdu důslední. Současně si povolte chybovat. Např. 1 chybu za 3 dny nebo na 10 splněných úkolů. Nejsme 100%. Uvažování typu všechno nebo nic vede většinou ke zklamání a po jednom zaškobrtnutí zabalíte celý plán a nevidíte, že jste 20x předtím uspěli a to je velká škoda!

 

Můj vánoční plán

 

 

 Úkol

Denně hodinová vycházka

Ráno si naskládám 10ks cukroví na talířek, více za den nesním

Cukroví a jídlo nemít na očích, ihned  schovávat

Jím jen z talíře, 1/2 talíře zabírá zelenina.

21.12....2.1.

       

 Proč?

Lenošení u telky je dost. Pohyb na čerstvém vzduchu pomáhá i v tom, že nejsme doma a nekoukáme na pyramidu cukroví přímo před sebou. Já to totiž nevydržím, znám se! Lehce ztratíme přehled o množství jídla, které jsme snědli a pak se divíme, z čeho jsme to vlastně přibrali? Pokud si naskládáte jídlo na talíř, udržíte si přehled. Z nevědomého uždibování uděláte jedení vědomé. 10ks cukroví může mít cca 1000 - 2000kJ.  Mít jídlo stále na očích je opravdu velké pokušení. Co oči nevidí, na to hlava nemyslí a pusa nesní. Po jídle i dezertu vše ihned uklízejte.

Nic nejezte přímo z obalů, cukroví ve špajzu z krabice apod. Zeleninu v tomto období nahrazujeme cukrovím a slanými pochutinami. Když si nandáte na 1/2 talíře zeleninu, na druhou 1/2 se logicky vejde méně jídla.

 

Další tipy klientů

  • připravit méně druhů cukroví (z pokusů vyplývá, že při pestré nabídce máme tendenci vše ochutnat a sníme pak více, doporučuji proto co nejméně druhů...:-), naopak konzumaci zeleniny podpoříte tím, že budete servírovat co nejvíce druhů)
  • napéct menší množství cukroví
  • dát méně cukru/tuku do těsta 
  • bílou mouku nahradit celozrnnou (pozor, tím ale neklesá energetická hodnota cukroví, zvyšuje se nutriční hodnota díky obsahu vlákniny)
  • odlehčit bramborový salát od majonézy (zbytku rodiny dejte klidně majonézu)
  • curkoví jíst nejpozději v 15hodin/po obědě
  • večer cukroví nahradím ořechy (pozn. funguje u těch, kdo nesní 100g ořechů)
  • když budu chtít cukroví, dám si max. 3 kousky (pozn. nejlépe chutná první sousto, poté naše smyslové buňky otupí a intenzitu chutí a vůní tolik nevnímají, zkrátka - první sousto chutná nejlépe)
  • budu dobrovolným řidičem (omezení množství alkoholu) 
  • nezapomínat na zeleninu – denně sním min. 3ks/zelenina na 1/3 či 1/2 talíře apod.
  • než vstoupím do místnosti (na návštěvě), řeknu si: "Nejsem zde kvůli tomu, abych se najedla."

Nejnovější články