Bezlepková cuketová buchta

Konečně se mi podařilo vytvořit bezlepkový koláč, který není druhý den nepoživatelný, seschlý či jinak "vadný" a ještě do něj zapracuji cukety, kterých je v létě nekonečně mnoho a už opravdu nevím, co s nimi...:-)

  1. Vyšlehejte 5 vajec.
  2. Rozmixujte cca 600g cukety + 2 banány a směs přidávejte k vyšlehaným vejcím.
  3. Postupně přidávejte další ingredience, tj. 10 lžic medu (či více, záleží na Vás, jak moc sladíte).
  4. Dále 150 - 200g bílého jogurtu (kelímek), pokud nemůžete mléko, pak nahraďte 100-150ml rýžového či jiného oblíbeného nápoje.
  5. 1 sáček vanilkového pudinku, 1prášek do pečiva, 300g blp mouky
  6. Těsto lze ochutit i skořicí, perníkovým kořením, kakaem - to máme již vyzkoušeno, dělala jsem i 2barevnou buchtu. Pravděpodobně půjde dochutit i ořechy, mákem, kokosem apod.
  7. Pečte při 180°C, ve formě na muffiny cca 25minut, v pekáčku cca 45minut, vyzkoušejte špejlí.
  8. BLP MOUKA - používám směs z několika druhů. Nakupuji jednotlivé druhy mouky a pak si je sama namíchám, např. kukuřičná, rýžová, pohanková, čiroková, jáhlová, cizrnová apod. Preferuji tyto jednodruhové mouky před kupovanými směsmi, které jsou doplněny o další aditiva, pojiva, gumy, příp. jiné. Mé dosavadní zkušenosti jsou, čím více druhů mouky smíchám, tím je výsledek lepší. Poměry si příliš hlavu nelámu, rozhoduje cena a chuť mouky...:-). Např. luštěninové mouky dávám méně, komu nechutná pohanka, doporučuji také méně.
Obr. Cuketa rozmixovaná s banánem na pyré a vanilkovo-kakaová variace koláče, těsto používám i do muffinových formiček.