Chcete zhubnout, ale vaše rodina odmítá jíst zdravé jídlo?

30.8.2021
rodinne vareni

Kdo chce zhubnout, logicky začne vybírat jiné potraviny a jinak vařit. Jenomže to také jinak chutná a … vaše rodina se staví na zadní. Vaše motivace ke změně není zkrátka jejich motivace a oni se u stolu cítí omezování.

 

Co jsi to uvařila? To vypadá divně!

Co v tom plave? To je určitě ta tvoje zdravá výživa!

Proč je v jídle zase tolik zeleniny?

 

Řekněme si ale na rovinu, že připravovat jiné jídlo pro sebe a jiné pro ostatní, je opravdu náročné a DLOUHODOBĚ NEUDRŽITELNÉ.

 

Jak tyto prekérní situace řešit?

 

Klientům se osvědčují různé scénáře a je potřeba hned na úvod napsat, že každý potřebujete najít svůj vlastní, ideální scénář, který bude vaše rodina akceptovat. My se s vámi podělíme o ty nejčastější.  

 

1. Nevyplácí se uvařit na neděli tofu s pohankou a zavelet: „Odteď tohle budeme jíst, protože je to zdravé!“

Změny ve vašich rodinných recepturách dělejte nenásilně, nenápadně a postupně. 

  • Uvařte například klasické rizoto, ale použijte do něj libovější maso a přidejte více zeleniny. Občas můžete rýži zkusit vyměnit za jáhly, kuskus nebo pohanku.
  • Oblíbenou svíčkovou nedělejte z 33% smetany, ale pouze 12%. Vepřo knedlo zelo udělejte z libovějšího masa a připravte dvojnásobné množství zelí bez slaniny.
  • K polévce podávejte místo nudlí kroupy, pohanku nebo jinou obilovinu a rozšiřte takto nenásilně repertoár příloh.
  • Udělejte na svačinu oblíbenou pomazánku, ale část másla nebo majonézy vyměňte za tvaroh.
  • Když pečete sladké, uberte z receptury cukr. Sladké pečte v menších množstvích, ať nemusíte dojídat buchty několik dní po sobě a mít kvůli tomu výčitky.
  • Ke každému jídlu připravte na talíř zeleninu a položte na stůl, ať si vezme ten, kdo má chuť. Tradiční hlášku "nejsem králík" můžete smečovat výrokem "však ti to nikdo nenutí". 
  • Další tipy, jak postupně a nenápadně odlehčovat jídelníčky, najdete tady

 

2. Nerozebírejte zbytečně složení pokrmu a změny, které jste udělali.

Dámy se často obávají, že rodina nebude nové chutě akceptovat. Nakonec však málokdo pozná, že v polévce jsou místo mouky rozvařené vločky, že omáčka je zahuštěna zeleninou a jemnosti ji nedodává 33% šlehačka ale 12% smetana. Čím méně podnětů k diskusi rodině dáte, tím méně času strávíte nad obhajobou uvařeného pokrmu.  

 

3. Važte si sami sebe i svého času. Jídlo musíte vymyslet, naplánovat, nakoupit potraviny, strávíte čas s vařením, servírováním i úklidem. Pardón, ale členové rodiny by si měli vašeho času i práce vážit, ne nad jídlem ohrnovat nos.

Nebojte se říct: "Chápu, že ti to nechutná a nemusíš to jíst. Připrav si pro sebe něco jiného."

Pozor, připrav si skutečně nezaměňujte za připravím ti....


4. V některých rodinách funguje lépe než strategie "zatloukat a zatloukat" si o všem otevřeně pohovořit. 

Předem rodinu informujte o změnách, které plánujete, a když uvidíte, že u stolu neprožívají zrovna gurmánskou extázi, poděkujte jim za to, že vás podporují a řekněte jim, jak moc to pro vás znamená. 

Mít rodinu na své straně je totiž jeden z klíčových faktorů pro hubnutí i udržení si zhubnutých kilogramů. Vidíme to v praxi a dokládají to i mnohé vědecké publikace. V těch se také ukazuje, že rodiny shromažďující se pravidelně u společného jídla jsou zdravější a často i štíhlejší, teenageři mají menší pravděpodobnost výskytu destruktivního chování … ale to už je mimo výživu. Jen upozornění na fakt, že společné stolování má širší význam než jen plnění těla živinami. 

 

5. Pokud vaše rodina nespolupracuje a neblýská se na lepší časy, vydržte a jděte si za svým.

Je to sakra těžká zkouška, ale v praxi vidíme, že jakmile ztrácíte viditelně kilogramy a nabíráte životního elánu, začne vás vaše okolí brát vážně, respektovat vaše názory a přidávají se na vaši stranu. Jinými slovy, svými výsledky inspirujete i ostatní a začnou se vás ptát, co konkrétně děláte?

 

6. Na velikosti záleží! I když chcete nebo musíte tu a tam uvařit doma něco vydatného nebo jdete na oběd někam, kde se nevaří zrovna „light“, pamatujte, že si vždy můžete dát menší porci. Například snižte počet knedlíků a přidejte si více zeleniny.

Nevařte si sólo. Zbytek rodiny si může dopřát větší porci anebo si dochutit jídlo nějakou omáčkou. 

 

7. Věřte sami sobě, protože tak změny obhájíte sami před sebou i před zbytkem rodiny. 

Zásady stravování, které učíme, nikomu neublíží, a naopak jsou tou nejlepší prevencí pro zdraví celé rodiny. Přejídání se, smažená jídla, pití sladkých limonád, mlsání sladkostí a slaností není dobré ani pro hubené děti ani pro hubené dospělé. Tento stav může být jen dočasný a vaše děti, rodiče i partneři mohou později nosit kila navíc a trápit se pro vážná metabolická onemocnění. 

 

8. Zdravé jídlo rovná se automaticky dušená zelenina, vaření na páře a HLAD! To je mýtus, který je potřeba vyprášit ze všech kuchyní. Mrkněte na naše zdravé recepty tady. Najdete v nich maso, vejce, luštěniny, mléčné výrobky i spousty moučníků. Zdravé jídlo je chutné, výživné a je prokázáno, že se jím nepřejídáme, protože jsme lépe nasyceni než po stravě bohaté na tuky, cukry a sůl.

 

Hledáte jen těžko podporu ve svém okolí? Přihlaste se do kurzů zdravého hubnutí, kde vás podpoří nejen odborník STOBu, ale rovnou celá skupina hubnoucích.

 

Jana zhubla v našem kurzu 8,9 kg: „Sama jsem nedokázala tak dlouho dodržovat jídelníček a cvičit. Vždy jsem s elánem začala, ale po pár dnech zase přestala. Díky za skvělé nastartování a všechny informace, které jsem na kurzu dostala. Mám velkou motivaci si nové návyky udržet a vařit zdravě i dětem a manželovi.“  

 

Článek jsem napsala pro STOB a najdete ho s dalšími kvalitními články o výživě a psychice na www.stobklub.cz

Chcete do skupinového kurzu pod mým vedením? Nabízím poslední tři místa v kurzu od 12.10. Hlaste se tady. 


Nejnovější články