Katka zhubla 23 kg

15.4.2020
ADL_6752

Katka je dáma s krásným úsměvem. Tím ale šetřila, protože se trápila a styděla za svoji postavu.

Do první diety se pustila už v patnácti a „dietování“ ji doprovázelo až do dospělosti. 

„Vždy jsem si vybrala nějakou dietu, nejčastěji dělenou stravu nebo proteinové koktejly. Zhubla jsem, ale následoval jojo-efekt. Nevydržela jsem tu jednotvárnost a koktejly byly i finančně náročné.“

Do posledního boje s kily navíc se Katka pustila díky dceři, se kterou nedokázala udržet tempo.  

„Dcera chtěla chodit na hřiště a na výlety a mě štvalo, že nejsem schopná radovat se s ní a problbnout celý den. Byla jsem těžká, unavená, pomalá, bolela mě kolena i záda".

"Věděla jsem, že umím zhubnout, ale neuměla jsem si váhu udržet. Proto jsem nechtěla žádnou další dietu, ale takový způsob stravování a životní styl, který mi bude přirozený a nebude omezovat ani moji rodinu."

"Prvních 7 kg jsem zhubla díky pohybu, ale na stravu jsem nesáhla a hubnutí se zastavilo. Dalších 7 kg šlo dolů pomocí STOBího projektu „Prožij rok zdravě“, kdy byl každý měsíc věnovaný jedné oblasti stravování. Jako první jsem ubrala cukr, přestala sladit kávu a začala zařazovat více luštěnin. Váha ale po dvou měsících zase stagnovala a já už byla zoufalá. Proto jsem se přihlásila do skupinového kurzu zdravého hubnutí s Lenkou. Za tři měsíce jsem zhubla dalších 9 kg.

Katce se podařilo zhubnout 23 kilogramů a konečně přišla i na to, jak si váhu udržet.

 

Katko, celkem jsi zhubla 23 kg a váhu si stále držíš, změnilo to něco v tvém životě? 

 

Mnoho! Mám konečně konfekční velikost. Dříve jsem nosila jen dlouhé tuniky, aby „nic nebylo vidět“. Dnes nosím sukně, šaty, kozačky, v létě jsem si koupila plavky. Cítím se sebevědoměji, mám chuť do života a na nové zážitky. Zkusila jsem paddleboard, synchronizované bruslení a mým největším osobním vítězstvím je možnost vystupovat se skupinou orientálních tanečnic.  

 

Jak se ti líbilo hubnutí ve skupinovém kurzu?

 

Po první lekci jsem se chtěla odhlásit. Když jsi nám řekla, že budeme zapisovat jídelníčky a později vážit potraviny a počítat kJ, hlavou mi prolítlo: „Ježíši, kdy to mám jako dělat, na to nemám čas“.

Ale to, čemu jsem se bránila, mi nejvíce pomohlo. Díky zápisům jsi odhalila chyby v mém jídelníčku a díky Sebekoučinku jsem se naučila sestavit si optimální jídelníček. Dnes už nic nepočítám ani nevážím, prostě to vím.

V kurzu se mi líbila ta soudružnost. S ostatními jsme se povzbuzovaly, sdílely své zkušenosti a recepty. Byly jsme na stejné lodi, nebyla jsem najednou jediná se svými problémy. Společné vážení a oznamování zhubnutých kilogramů na mě fungovalo moc dobře, motivačně. 

Z tvých materiálů mě nejvíce oslovila fotka s máslem a sloganem: „Zhubla jsi jenom kilo? To jsou ale 4 kostky másla!“ Nikdy jsem si neuvědomila, jak objemný je 1 kg tuku. Od té doby se držím hesla: Hubnu pomalu, ale jistě!

 

Co pro tebe byla největší výzva?

 

Naučit se poznat pocit sytosti a zbytečně se nepřecpávat. 

 

Tak to ses teď u mnohých trefila do černého. Jaký je tvůj recept?

 

Ke jídlu si musím sednout, pěkně si ho naservírovat a vědomě jíst. Pomalu žvýkám a říkám si, nespěchej. Nevkládám do úst další sousta před spolknutím předchozího sousta. Někdy používám menší příbory a talířky. Po dojedení ještě chvíli sedím a užívám si pocit příjemné sytosti bez výčitek z přejedení. Když jsem ale ve stresu nebo unavená, tak je pro mě strašně těžké si to včas uvědomit, pořád na tom pracuji.

 

Je něco, co sis vyloženě oblíbila?

 

"Krabičkování“. Mám ráda pocit, že jsem připravená na chvíle hladu, chutí a žízně, a to mi pomáhá dodržovat pravidelný stravovací režim a večer se nepřejídat. 

Katka si na své krabičky pořídila stylovou kabelku. Copak ji tam čeká dobrého? 

 

Co všechno jsi konkrétně změnila? 

 

Co se týká stravy, vybírám si potraviny bohaté na bílkoviny a vlákninu, kupuji celozrnné nebo žitné pečivo, začala jsem jíst luštěniny, kvalitní šunku, přírodní oříšky, oblíbila jsem si šťávu z kysaného zelí, tvaroh a kyšku z biofarmy. Už si nemyslím, že vaření je ztráta času. Naučila jsem se vařit nová zeleninová jídla – miluju cuketová hnízda a cuketovou pizzu. Začala jsem zdravěji péct, například makový koláč s jablky, mrkvovou bábovku nebo dýňovou buchtu s tvarohem. 

K pohybu mám léta kladný vztah, a zde jsem musela paradoxně zvolnit. Cvičila jsem denně, až mě trápila únava. Nejvíce mi vyhovuje nordic walking a jóga, věnuji se také břišním tancům a zkouším synchronizované bruslení. S rodinou jezdíme lyžovat, jezdíme na kole a chodíme na bosé procházky. 

 

Je pro tebe dnes těžké si váhu udržovat? 

 

Naštěstí není. Nový stravovací režim se stal samozřejmostí a potraviny, které jsem jedla dříve, mi už tolik nechutnají. Mám nastavenou svoji „STOP váhu“, která je znamením, že je třeba začít se zase krotit. Ale poslední měsíce svoji váhu ani nesleduji a cítím se dobře. 

 

Kdybys měla ostatním hubnoucím dát jedinou radu, jaká by to byla?

 

Nehledejte výmluvy, raději najděte a hlavně realizujte účinná řešení. Buďte trpěliví a vytrvalí. 

Katce moc děkuji za rozhovor a účast na focení. 

 

» Chcete úspěšně zhubnout jako Katka? Ráda pomohu i vám «


Nejnovější články