Nordic walking a hubnutí

20.3.2023
DSC_0104

 

Chcete zhubnout, držíte všemožné zdrcující diety a drasticky cvičíte? 

Zkuste outdoorový klenot, nordic walking! Má spoustu zdravotních benefitů, je nenáročný, a přitom efektivní i při hubnutí.

 

Proč nordic walking?

 

Protože tahle pohybová aktivita je jednoduchá, dostupná, flexibilní, nenáročná na vybavení, přitom neskutečně efektivní k procvičení celého těla, proto její obliba roste.   

Jde o speciální techniku chůze se speciálními holemi, díky kterým aktivujete i horní část těla. 

     

Hole zapichujete tak, že svírají diagonálu za tělem a jsou prodloužením vašich paží. S každým krokem tlačíte do holí, čímž poháníte své tělo rychleji kupředu a zvyšujete intenzitu chůze bez zatěžování pohybového aparátu, jako je tomu například u joggingu nebo běhu.   

 

Pozor, tato technika je jiná než chůze s turistickými holemi, kdy držíte hole před tělem, abyste měli lepší rovnováhu a stabilitu. 

 

Více najdete ve videu tady

 

Konkrétně jak nordic walking pomáhá při hubnutí?  

 

1. Spálíte mnohem více kalorií

 

Určitě víte, že v pohybu pálíte intenzivněji energii a celé kouzlo hubnutí spočívá v energetickém deficitu, tzn. příjem energie musí být nižší a výdej energie naopak vyšší. 

Intenzita chůze s nordic walkingovými holemi je ve srovnání s běžnou chůzí vyšší, spálíte o 20 až 46 % kalorií více.  

Závěr: Díky holím spálíte více energie, čímž prohloubíte svůj kalorický deficit potřebný pro hubnutí. 

 

2. Rozpohybujete celé tělo a zapojíte 90 % svalů

 

Tradiční chůze i nordic walking aktivují svaly spodní části těla, jako jsou lýtka, hamstringy, kvadricepsy a hýždě. Severská chůze aktivuje tyto svaly ještě efektivněji.

Díky holím zapojíte navíc i svaly horní části těla, jako jsou ruce, zádové svaly, prsní svaly, břišní svaly a střed těla (core). Výsledkem je, že se (ne)obyčejná chůze s holemi promění v efektivní trénink celého těla.

Závěr: Díky holím aktivujete všechny hlavní svalové skupiny, což má za následek větší spotřebu kalorií a lepší hubnutí. 

 

3. Pohyb, který nepřetěžuje váš pohybový aparát

 

Krása nordic walkingu spočívá mimo jiné i v tom, že při chůzi s holemi rozložíte svoji tělesnou hmotnost do čtyř bodů (chodidla a hůlky) místo do dvou (chodidla), čímž “odlehčíte” celý pohybový aparát. 

Nordic walking je proto optimální i pro osoby s obezitou, které obtížně hledají vhodný pohyb právě kvůli přetěžování, v důsledku kil navíc již přetíženého, pohybového aparátu. 

Závěr: Díky holím dochází k optimálnímu rozložení tělesné hmotnosti a fyzickou námahu vnímáte jako menší, čímž dosahujete vyšších výkonů, pálíte více energie, lépe hubnete a současně nepřetěžujete pohybový aparát. 

 

4. Nordic walking pomáhá nejen zhubnout, ale zhubnuté kilogramy také udržet 

 

Víme, že jen jednoduché, nenápadné a příjemné změny mají dlouhodobý charakter, to platí i při hubnutí. Radikální zásahy do vašeho životního stylu mají jepičí život a brzy se vrátíte ke starým návykům a ruku v ruce s tím i ke staré tělesné hmotnosti. 

 

Nordic walking splňuje i kritéria jednoduchosti a udržitelnosti: 

  • jednoduché sportovní vybavení
  • pohyb venku, který je příjemný, přirozený a zdravý
  • základem je obyčejná chůze, žádné složité pohybové sestavy
  • maximální flexibilita, co se týká volby terénů i intenzity, trénink si tvoříte sami dle kondice a nálady  

 

Ačkoliv se nordic walking ředí mezi “soft” tréninky, může vám dát mnohem více než jste si mysleli. Jedná se o vysoce flexibilní a vysoce efektivní, osvědčenou metodu, jak se protáhnout, posílit svalstvo, rozproudit krev v žilách, osvěžit mysl a také je účinný i v případě, kdy jste se rozhodli shodit pár přebytečných kil. 

 

Nordic walking je vysoce flexibilní a efektivní pohybová aktivita. Intenzitu volíte rychlostí chůze nebo výběrem terénu. Kopce jsou výzva!

 

Doporučuji, naučte se techniku hned od začátku správně s vyškoleným instruktorem a vytěžíte z této aktivity maximum pro své zdraví i kondici. Aktuální termíny pro kurzů NW pro začátečníky i pokročilé najdete tady.

 

Z výzkumů vyplývá, že když se hýbete společně s ostatními, jste více motivovaní a sportujete pravidelněji. Přidejte se do skupiny walkerů v Brně. Máme lekce pro začátečníky i pokročilé :-)

 


Nejnovější články