Cizrnová s rajčaty

Spotřeba luštěnin klesla z dřívějších 22kg/os/rok asi 10x. Tzn. asi na 2,2kg/os./rok. Je to velká škoda.

Luštěniny jsou výborným zdrojem rostlinné bílkoviny, bohaté na vlákninu, vitamíny i minerální látky. Mimo skvělé výživové hodnoty mají také skvělou cenu, souhlasíte?

  1. Příprava luštěniny: Chcete-li zmírnit nadýmání z luštěnin, NEVAŘTE je ve vodě, ve které jste je namáčeli. Luštěniny namočte, vodu vylejte a v nové vodě uvařte. Potíže s nadýmáním časem ustoupí. Pokud budou luštěniny ve Vašem jídelníčku pravidelně, vytvoří se ve střevě potřebná mikroflóra a jejich konzumace Vám nebude způsobovat žádné společenské potíže...o).
  2. Ze 100g suché cizrny uvařením vzniká cca 230g vařené cizrny.
  3. 230g uvařené cizrny rozmixujte spolu se 3 lžícemi vody, 1 lžící citrónový olivový olej, 1 lžící sezamového oleje, 1 lžící umeocet (namísto soli), 2 lžícemi rajčatového protlaku nebo rajčatové omáčky. V sezóně použijte čerstvé rajče.
  4. Olej můžete použít jakýkoliv, měl by být ale panenský!
  5. Konzistenci pomazánky upravte případně pomocí vody, ve které jste vařili cizrnu.
  6. Jako základ pomazánek lze použít jakékoliv jiné luštěniny, lze i z plechovky.