Je nebo není dobré (začít) hubnout v létě?

10.6.2020
letní hubnutí

Jaký je ideální čas na hubnutí?

 

Jednoduše jakýkoliv, kdy vy sami cítíte, že se hubnutí budete věnovat déle než tři dny. 

Z praxe mám vypozorováno, že úspěch při hubnutí vůbec nezáleží na ročním období. To, že jedno léto zhubnete fakt neznamená, že zhubnete každé léto, nebo že se vám to na podzim nepodaří.  

 

Úspěch při hubnutí jde ruku v ruce jen a jen s vašim odhodláním a disciplínou.

 

Zdravé je hubnout tempem 0,5 – 1 kg týdně. Když chcete zhubnout 5 kg, pak počítejte s tím, že to bude 5 – 10 týdnů trvat a jídlo a pohyb se ve vašem TO DO listu musí posunout do horních pozic.

 

PRO letní hubnutí

 

Větší chuť a více možností se hýbat, a to hlavně na čerstvém vzduchu (plavání, kolo, inline, turistika apod.).

Dlouhé slunečné dny nás lákají pobýt déle venku (a nesedět doma s plnou ledničkou) a přinášejí nám radost a chuť do života.

Větší chuť jíst ovoce a zeleninu. V létě jsou chutné, čerstvé, dostupné a díky obsahu vody příjemně osvěžující.

Teplé počasí tlumí chuť k jídlu, což pomáhá snížit příjem energie.

Léto je čas dovolených a odpočinku, a proto můžete mít více času pro sebe, věnovat se přípravě jídla, experimentovat při vaření, hýbat se a pečovat o sebe.

 

PROTI letnímu hubnutí

 

Omezený pohyb. Spousta pohybových center a lektorů přes prázdniny nefungují. Vykompenzuje pár projížděk na kole nebo týden u moře váš pravidelný pohyb? Druhým omezením je vedro, při kterém nechcete nebo nemůžete sportovat. Nakonec můžete mít paradoxně méně pohybu než v průběhu roku.

Letní osvěžovače v podobě tříště, zmrzliny nebo ledové kávy obsahují spoustu kalorií. Nejčastěji jsou mezi jídly a nevnímáte je jako jídlo.

                                             

 

» Letní osvěžovače a jejich kalorické hodnoty najdete tady «

 

Velké množství ovoce. Ovoce příjemně osvěží, doplní tekutiny, ale obsahuje i cukr. Nezřídka vidím v jídelníčcích kilo i více ovoce denně. Hlídejte si 200 – 300 g ovoce denně.

Velké porce večer. Přes den je vedro a nemáte tolik chutí na jídlo, ale ta přijde večer, když teploty spadnou. Jezte v průběhu celého dne, ať vás večer netrápí chutě a nutkání se přejídat. 

Ponocování, setkávání se s přáteli, festivaly a vše, co k létu patří. Nevyspaný člověk má ale větší hlad a prahne hlavně po sladkém a tučném, to je vědecky potvrzený fakt. Druhá věc je, že se tyto akce neobejdou bez jídla a alkoholu, čili narůstá energetický příjem.

Dovolené, pobyty, změna prostředí…a prostě změna celého dne. To vše od á po zet rozhodí váš zaběhlý režim, rutiny a změní se i jídelníček.

Jste více odkázáni na stravování venku, které je u nás bohužel žalostné (hranolky, klobásy a pivo), na dovolené a výlety berete více trvanlivého jídla, a taky si dovolíte více „hřešit“ („vždyť mám přece dovolenou“).  

 

» Svačinové tipy na výlety najdete tady «

 

Před čím vás fakt musím varovat!

 

Nepodléhejte prosím reklamám typu 5 kg za týden a jste šik do plavek.

Plavková sezóna je snad pro každou ženu traumatem a tak s námi taková tvrzení pěkně rezonují.

Pozor na instantní diety a rychlá, proteinová řešení, ať na podzim nehubnete více kilo naž na začátku léta.

 

Krásné léto, načerpejte sílu z jídla i pohybu, ať je na vás na podzim kdejaký virus krátký :-)

 

» Chcete pomoct s hubnutím? Rychlohubnutí neslibuji, ale přes prázdniny pracuji «

» Hubnout můžete i ve skupině «  


Nejnovější články